אודות הרבנית רחל בזק

אודות הרבנית רחל בזק

אבא
הרב שמואל אליהו שליט"א. "הרבי שלי. כל עולמי…
גדלתי לצד אבא שלא לוקח אותך להסתובב בקניון, אלא לאר"י הקדוש, לרבי יוסף קארו או למעיינות. הוא השראה לאיך לאהוב מכל הלב כל אדם מישראל, איך לראות רק את הטוב בכל מצב ולדאוג במסירות נפש לכל יהודי".

 

אמא
הרבנית טובה אליהו תחי', ראש מדרשת 'תכלת' בצפת ומפיקת סרטים תורניים לילדים. "אמא תלמידת חכמים, סמל לנשיות וליופי. אישה שנותנת לבעלה את המרחב לעשייה. היא האמא הכי בעולם. ממנה למדתי שאישה צריכה להיות מלאה כרימון".

ילדות קסומה
הרבנית נולדה בירושלים בשמחת תורה, "ומאז כל החיים שלי בכיוון הזה"…
כילדה קטנה הצפינה עם משפחתה לשלומי, כאשר אביה מונה לרב המקום. "בזמנו שלומי הייתה עיירת פיתוח בכל המובנים, אבל האנשים שם היו זהב טהור. הייתה שם אווירה חמה ומיוחדת. אנחנו הילדים למדנו בבית הספר עם כולם. נראה לי שמהחיים המשותפים שם קיבלתי את היכולת להתחבר לכל הסגנונות".

צפת
בגיל חמש, עברה עם משפחתה לצפת, בעקבות מינויו של אביה לרב העיר.
"אין כמו צפת, עיר הרוח. זה לחיות מגיל צעיר בהבנה שיש משהו שהוא מעבר למה שהעיניים רואות. זאת עיר עם המון שכבות בזמן, בחוכמה ובעומק".

מחוברת
"לאורך הילדות שלנו ההורים שלי היו בתודעה של השקעה בחינוך. אמא שלי נכנסה לאולפן והקליטה סדרה של סיפורי תנ"ך לילדים במיוחד בשבילנו. היינו מאזינים לקלטות שלה בשקיקה. אבא היה מטייל איתנו המון והיה מספר לנו סיפורים על גדולי ישראל, על החיד"א, הבן איש חי, הבאבא סאלי והרבי מלובביץ'. ככה סופגים אהבת תורה באופן חי ועמוק".


אולפנה
אולפנת בהר"ן בגדרה. "הלכנו יחד קבוצה של חברות, ולראשונה בחיי הייתי עם בנות שדומות לי. יש משהו מאוד נוח בלהיות בקבוצת השווים בגיל ההתבגרות. הצוות באולפנה השקיע בנו המון. יש לי המון הכרת הטוב לאולפנה. במיוחד אני מלאת הערכה לרב משה נוימן, ראש האולפנה, מחנך בחסד, מלא ענווה ואהבה. איש נדיר".

לתת
בשנת השירות שימשה מדריכה באולפנת בהר"ן. "זה היה בשבילי אימון שרירים, להבין שאת לא הנושא ואת צריכה להיות עסוקה בלעשות טוב לזולת". אחרי השירות למדה במדרשת 'צפנת' בצפת. ראש המדרשה הייתה מי שלימים הפכה לחמותה, הרבנית טובה בזק, "האדמו"רית שלי".

סבא
הרב מרדכי אליהו זצ"ל. הייתה בת 24 כשהלך לעולמו. "מגיל צעיר הייתי מחוברת לסבא. זה לגדול לצד מישהו שמסתכל עלייך ואומר לך כל הזמן שאת הכי טובה. זה להיות הכי אהובה, ותמיד הלב היה פתוח והעיניים היו מרוכזות בי. כילדה ידעתי שסבא נורא עסוק, אבל הרגשתי הכי חשובה בשבילו. הוא היה בשבילי סבא שמחמם לי בורקס ומכין לי חביתה, אבל גם אדם מלא הוד וצדיקות".

על ברכי הצדיק
"אהבתי לראות אותו יושב בחדר שלו עמוס הספרים וקורא ולומד כמו מישהו ששותה מים חיים בצמא. אהבת התורה שלו הייתה עצומה. ראיתי מולי אדם מלא באור, וגם כילדה הלב הרגיש יראת הרוממות ממנו. הוא היה בשבילי כמו ספר תורה מהלך".

בדרכו
"היום אני משתדלת לחיות אותו בתוכי. בכל דבר אני חושבת מה סבא היה עושה. אני משתדלת לנהוג כמנהגיו, לומדת את הספרים שלו ומגלה הרבה דברים שלא ידעתי עליו. הוא מאוד נוכח בחיים שלי. לא יודעת מה הייתי בלעדיו. אני משתדלת להמשיך את האור שלו בעולם".

גדלים יחד
"בעיקרון לא רציתי להתחתן בגיל עשרים ובכלל רציתי לטוס להודו, אבל אבא, שפחד שאני אתחיל להתבלבל, הציע לי את בצלאל, תלמיד ישיבה במצפה יריחו. כשיצאתי איתו אמרתי לו שאני לא רוצה להתחתן, אבל הוא האמין בנו והייתה לו סבלנות גדולה. בסוף הלכתי אחריו. במבט לאחור, כשהתחתנתי לא הייתי בשלה לחתונה, אבל הבשלתי יחד איתו, גדלנו יחד".

החצי השני
הרב בצלאל בזק, רב קהילת 'היכל אליהו', קהילה של חוזרים בתשובה, ומלווה בעלי תשובה בבית מדרש באבן יהודה. "הוא הכול בשבילי, בלעדיו אני כלום. הוא החבר הכי טוב והשותף לכל דבר ועניין".

הנחת
שמונה ילדים, הבכורה בת 18 והקטנה בת שנה. "הם גילוי האין־סוף של המתיקות והאמת. אני משתדלת לנהוג איתם כמו שנהגו בי בילדותי, באפס ביקורתיות והמון עין טובה".

 

יועצת
בהכשרתה יועצת חינוכית, מעל עשור עבדה בתור יועצת בבתי ספר יסודיים. "היועצת היא דמות משמעותית שיושבת במיתרי הלב של המערכת. הרבה מונח על הלב שלה. זו הייתה שליחות עצומה, כי גיל הילדות הוא גיל מאוד קריטי שבו אפשר להשפיע ולתקן. אולי פעם אחזור לזה".

ביטחון בה'
"הילדים של היום נועדו להיות נביאים וצריך לגדל אותם לכך. לחנך להקשבה לקול ה' ולשאול מה תפקידי בעולם, מה ה' רוצה ממני. חשוב שהילדים יחושו את אהבת ה', כמה ה' אוהב אותם, שה' הוא אב הרחמים. הרבה מדברים על חינוך לביטחון עצמי, ואני אומרת שצריך לגדל ילדים עם ביטחון בה' – מכך נובע הכול".

בית
כזוג צעיר קבעו את ביתם במצפה יריחו. אחרי חמש שנים החליטו שהגיע הזמן לעבור למשימה הבאה, ארזו מזוודות ועברו לנתניה, ומאז, כבר 14 שנה, הם שם. "הכול היה מושלם במצפה – הישיבה, השכנים, החינוך, הכול. אבל בעלי ואני הסתכלנו אחד על השני ואמרנו 'אוקיי, מה עכשיו? במה נוכל להיטיב לעולם?' חיפשנו במה אנחנו יכולים לתרום".

התשובה
יחד עם בעלה הם מובילים את קהילת 'היכל אליהו' לחוזרים בתשובה בנתניה, על שם הרב מרדכי אליהו זצ"ל. "האוכלוסייה מגוונת, מכל הגילים והעדות והגוונים של עם ישראל. כולם אנשים שמחפשים מעיין לשתות ממנו. בעלי תשובה זו ברכה לעם ישראל. אין יותר מרגש מהם. הם אמיצים וזאת זכות ענקית להיות לצידם".

 

פנימה
"בקהילה כזו אין כללי לבוש, אין סטטוסים. כל אחד במקום שלו וכולם ברורים וכולם אהובים. בחיצוניות אולי אנחנו שונים, אבל בנשמה פנימה אנחנו אחד. יש שם 'לך א־לי תשוקתי', הם חיים בתשוקה לקודש ומתמודדים עם אתגרים לא פשוטים בשילוב החיים החדשים עם העולם הקודם. אנחנו שם למענם, להתפלל ולתת להם את הכוח לעבור את הגשר".

לומדות
במהלך השבוע ובשבתות הרבנית מעבירה שיעורים לנשות הקהילה. זה הבסיס לשיעור השבועי המופץ בקרב אלפי נשים בכל הארץ. "בקורונה לא יכולנו להיפגש והעברנו את השיעור בזום, ומאז השיעור הפך ארצי, בשידור חי". את יומה מקדישה לשיעורי נשים, לליווי נשים ולהעצמתן.

אור גדול
בנוסף, לבקשתו של אביה נפתחה 'החבורה'. "מדובר בחבורת נשים מהארץ ומהעולם ששותפות בעבודת ה'. אנחנו נפגשות פעם בשבועיים בזום, ובעיקר עוברות תהליכים של ריפוי הנפש ומבט פנימי. ללמוד דרך האר"י הקדוש ותלמידו הבעש"ט איך לחיות באור. זאת הדרך שלי להעביר את מה שאני קיבלתי מסבא זצ"ל, כיצד אישה יכולה לחיות באור".

העיקר להתחיל מהתחלה
"אני פוגשת הרבה נשים מכל המגזרים – חרדיות, דתיות־לאומיות, מסורתיות, חוזרות בתשובה ושאינן דתיות. הרבה תהליכים שנשים עוברות נובעים מהיכולת שלהן להתחדש בתודעה, להשתחרר מהעבר ולא להיתקע שם. בפתחה של שנה חדשה צריך לשנן ולהאמין ש'אני בריאה חדשה', וככל שנבין את זה יותר לעומק ייפתחו לנו שערים חדשים".

אם זה לא היה המסלול?
"אני עושה ברוך ה' את מה שאבי מורי ביקש ממני, ושמחה על כך".

במגרש הביתי:

בוקר טוב/ משתדלת להשכים קום מוקדם לתפילה וכדי לעשות השכמה בנחת לילדים, ואז הכנת השיעורים ופגישות עם נשים. אחר הצהריים מוקדש למשפחה, "כשהפלאפון בארון ואני יותר עם הילדים". בערבים מעבירה שיעורים בכל הארץ.

פלייליסט/ שירים של ימים נוראים. "אני נהנית לשמוע אותם גם לאורך השנה. זה משאיר אותי על תדר גבוה".

השבת שלי/ "שב ואל תעשה. שבת וינפש, כמו נופש עם הילדים, וגם השיעור המתוק לנשים בקהילה".